1. Μορφή γης
 2. Άκωλη | Άβυθος
 3. Ελληνική
 4. Λίμνες
 5. Τοπωνύμια της Κεφαλονιάς
 6. Κεφαλονιά
 7. Σάμη Κεφαλονιάς
 8. Κουλουράτα Κεφαλονιάς
  • Είναι η μοναδική λίμνη της Κεφαλονιάς, η Άβυθος και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος της επαρχίας του Πόρου.

   Παλιότερα υπήρχε η αντίληψη πως η λίμνη ήταν τόσο βαθιά, που κανείς δεν μπορούσε να βρει το βυθό της – γι’ αυτό πήρε και το όνομα «Άβυθος». Είναι επίσης γνωστή στους ντόπιους με το όνομα «Άκωλη», για τον ίδιο λόγο! Καθώς κανείς δεν το επιχειρούσε ή έστω κανείς δεν κατόρθωνε με επιτυχία να μετρήσει το βάθος της Αβύθου, δημιουργήθηκαν χιλιάδες δοξασίες και τοπικές ιστορίες που αναφέρονται στο μυστήριο αυτό της λίμνης…

   Ωστόσο τελικά υπολογίστηκε ότι έχεις μόλις 11 μέτρα βάθος!  Δυστυχώς, η λίμνη Άβυθος είναι περιφραγμένη, ο επισκέπτης δεν μπορεί να φτάσει ως τις όχθες της ή να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της, καθώς χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής.

   Οι επιστήμονες πάντως, έχουν επιβεβαιώσει ότι τα νερά της λίμνης Αβύθου επικοινωνούν υπογείως με τα ύδατα που έρχονται από άλλες περιοχές του νησιού, όπως από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου και την Μελισσάνη – συνδέοντάς την με το άλλο, μεγαλύτερο μυστήριο των φυσικών και γεωλογικών φαινομένων της Κεφαλονιάς!

   Tearrabook