1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. Αρχειακή Συλλογή Παναγή Πατρικίου
 4. Πρόσωπα των Επτανήσων (Εκτός Κεφαλονιάς)
 5. 13 Οκτωβρίου 1835
 6. Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου
 7. 13 Αυγούστου 1894
 8. Ζάκυνθος (Νησί)
 9. Έλληνας
 10. Μητροπολίτης
 11. Ιερέας
 12. Ελληνική
 13. Πλήρη βιογραφικά στοιχεία από "Νυχθημερόν" | Ελευθερίου Γ. Σκιαδά. Ο ευέξαπτος δεσπότης και η ταραχώδης Μεγάλη Τρίτη στον Πειραιά (Ο ΜΙκρός Ρωμηός"
  • Ο Διονύσιος Λάτας (1835-1894) ήταν αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου από το 1884 μέχρι το θάνατό του. Γεννήθηκε από φτωχούς γονείς στο Γερακάρι Ζακύνθου το 1835. Εκπαιδεύτηκε στο ελληνορθόδοξο σχολείο της Βηθλεέμ και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή των Ιεροσολύμων. Στη συνέχεια ήλθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά και ακολούθως μετέβη προς συμπλήρωση των σπουδών του στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα διορίστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονα όπου το 1884 χειροτονήθηκε επίσκοπος αναλαμβάνοντας Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου.

   Κατά την ποιμαντορία του διακρίθηκε για την ευγλωττία του και την πειθώ των κηρυγμάτων του. Εργάστηκε για την ανύψωση του κλήρου αλλά και παράλληλα κατάργησε έθιμα που αντέβαιναν στις ιεροτελεστίες όπως το κάψιμο του Ιούδα δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στη νήσο, αλλά και γενικότερα. Διακόσμησε τον μητροπολιτικό ναό και ίδρυσε σχολή εκκλησιαστικής μουσικής.

   Wikipedia