1. Πρόσωπο
  2. Πατρίκιος, Παναγιώτης Στ.
  3. Άνδρας
  4. Αρχειακή Συλλογή Παναγή Πατρικίου
  5. Πρόσωπα της Κεφαλονιάς
  6. 1911
  7. Μαρκαντωνάτα
  8. 2007
  9. Κεφαλονιά
  10. Έλληνας
  11. Δημοσιογράφος
  12. Ελληνική
  13. Οικογένεια Πατρικίου
    • Ο Παναγιώτης Στ. Πατρίκιος γεννήθηκε το 1911 στα Μαρκαντωνάτα της Ερίσσου Κεφαλονιάς. Μεγάλωσε όμως στον Πειραιά, όπου στο μεταξύ μετακόμισε η οικογένειά του. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

      Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία άρχισε το Φεβρουάριο του 1940 από την εφημερίδα Κοινωνία και από το 1944 εργάστηκε στο Ριζοσπάστη, στην Ελεύθερη Ελλάδα, στην Προοδευτική Αλλαγή και από το 1955 στην Ελευθερία ως συντάκτης ύλης, μέχρι που έκλεισε στις 21 Απριλίου 1967. Σποραδικά εργάστηκε και στον περιοδικό Τύπο.

      Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και λόγω αυτής της αντιστασιακής του δράσης οι μετακατοχικές κυβερνήσεις τον εξόρισαν στη Μακρόνησο, την Ικαρία και τον Αϊ-Στράτη (1947-1953).

      Μετά το κλείσιμο της Ελευθερίας (Απρίλιος 1967) ο Π. Πατρίκιος αφιερώθηκε με επιμονή, γνώση και μεράκι στην ίδρυση και οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΑ, που αποτέλεσε έργο ζωής γι’ αυτόν. Ανέδειξε τη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, όπως ο ίδιος ο δημιουργός της τη χαρακτήριζε, ως «Βιβλιοθήκη των τεσσάρων αιώνων», συγκεντρώνοντας δωρεές επιφανών συναδέλφων δημοσιογράφων, οι οποίοι προσέφεραν σπάνια βιβλία και έγγραφα – περίπου 60.000 τίτλους – από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την Εθνική Αντίσταση αλλά και αργότερα. Έτσι, θα γίνει ο άμισθος διευθυντής της Βιβλιοθήκης («Δεν δέχτηκα ποτέ πληρωμή, το θεωρούσα προσβολή, αντιθέτως θεώρησα τιμή μου που πρόσφερα αυτές τις υπηρεσίες», είχε πει) και θα αφιερωθεί σ’ αυτό το έργο έως το τέλος της ζωής του. Επιμελήθηκε την έκδοση τριών βιβλίων της ΕΣΗΕΑ και άλλων εκδόσεών της, ενώ οργάνωσε υποδειγματικά τρεις σημαντικές εκθέσεις της ΕΣΗΕΑ σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας παλαιά έγγραφα, φυλλάδια, εφημερίδες, άρθρα και γελοιογραφίες. Και για όλη του αυτήν την προσφορά ποτέ δεν επεδίωξε προσωπική προβολή και άλλα οφέλη.

      Παράλληλα, ο ίδιος ήταν επίμονος και μεθοδικός συλλέκτης παλαιών εγγράφων και βιβλίων, τα οποία αναφέρονταν στην Κεφαλονιά και γενικότερα στα Επτάνησα. Έτσι, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ανεκτίμητης αξίας αρχείο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη καταλήξει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη: περισσότεροι από 800 τίτλοι (μονόφυλλα, φυλλάδια, αθησαύριστα έγγραφα, εφημερίδες, περιοδικά, παλαιές εκδόσεις βιβλίων, φωτογραφίες κ.λπ.) θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες έτοιμοι να υποδεχτούν τους ερευνητές, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μελέτη της κεφαλονίτικης και γενικότερα της επτανησιακής κοινωνικής ιστορίας.

      Ο Παναγιώτης Πατρίκιος, άνθρωπος χαρούμενος και ήρεμος, δημοσιογράφος εργατικός, υπεύθυνος και αγαπητός στους συναδέλφους του, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών το 2007. Διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ήθος και ευθύνη. Η κατάθεση του Αρχείου του σε κεφαλονίτκο πνευματικό χώρο, στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, περιποιεί τιμή και στον ίδιο και στο γενέθλιο τόπο του.

      Το Εφορευτικό συμβούλιο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης